7 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o kulkach proteinowych 0
kulki proteinowe

Dziś już mało kto próbuje wybrać się na połów karpia bez kulek proteinowych. Dzięki nim każda wyprawa na ryby kończy się sukcesem. Jeśli udane połowy są ich zasługą, to warto poznać, jaką skrywają tajemnicę.

Kulki proteinowe – takie są fakty

Kulki proteinowe to rodzaj gotowej przynęty, która ułatwia, a nawet umila życie każdego wędkarza. Wygodne w zastosowaniu wprost po wyjęciu z opakowania skutecznie wabią karpia, zachęcając go do ofensywy. Tymczasem wiemy, że karp to inteligentna i wybredna ryba o sporych wymaganiach, więc budzi ciekawość, dlaczego kulki proteinowe tak trafiły w ich gust.

Oto najważniejsze fakty na temat kulek proteinowych:

  1. Zróżnicowanie – kulka kulce nierówna, karp do karpia niepodobny. Bogata oferta kulek proteinowych gwarantuje, że znajdziemy przynętę sprawdzającą się na każdym łowisku. Kulki różnią się smakiem, zapachem, ale też rozmiarem. Występują w wielkości 12 mm oraz 18 mm.
  2. Pożywność – główną cechą kulek proteinowych tak, jak ich nazwa wskazuje, jest wysoka zwartość białka. Produkuje się je z mieszanki mąki sojowej, rybnej oraz np. krabowej. Ten skład wzbogaca się zmielonymi nasionami, np. konopi, lnu, kukurydzy. Po dodaniu naturalnych substancji smakowych i aromatycznych oraz preparatów ułatwiających trawienie otrzymujemy smaczną i odżywczą przynętę. Uzyskanie zwartej masy zawdzięczamy obecności białka jaja kurzego lub całego jajka. Co ważne, przynęta musi powstać ze składników najwyższej jakości, w przeciwnym razie karp już po chwili porzuci kiepski produkt.
  3. Smakowitość – w tej kwestii podążamy za upodobaniami samego karpia, a jego preferencje mają szeroką rozpiętość. Można zatem sięgnąć po kulki owocowe, o smaku słodkich cukierków, gumy balonowej, ale też ryby, skisłego masła czy padliny. Karp to smakosz i dobrze zapamiętuje okoliczności, w których trafiły się mu smakołyki.
  4. Aromatyczność – naturalne substancje odpowiadają za intensywny rozchodzący się pod wodą zapach, na który karpie są również wrażliwe.
  5. Barwa – karpie prawdopodobnie odbierają kolory jako odcienie szarości. Jeśli tak jest, to intensywne i odmienne barwy ułatwiają uzyskać zróżnicowany poziom koloru szarego.
  6. Wyporność – uzależniona od typu kulek. Mamy więc pływające oraz tonące pozwalające na stosowanie różnych technik łowienia na zróżnicowanych stanowiskach.
  7. Uniwersalność – kulki proteinowe stosuje się w charakterze przynęty, ale wykorzystuje też do zanęcania. Tonące kulki zanętowe charakteryzują się szybkim uwalnianiem aminokwasów do wody, czym skutecznie wabią ryby. Stosowanie się do zasady, by łowić na to, czym zanęcaliśmy, może przynieść zaskakujące efekty.

Kulki proteinowe a połowy karpia

Chociaż ukazaliśmy tak wiele zalet kulek proteinowych, to nie wskażemy uniwersalnego rodzaju, który sprawdzi się raz na zawsze i to w każdym akwenie. Połowy karpia składają się z kilku etapów. Jednym z nich jest wnikliwa obserwacja łowiska. Wówczas zdobędziemy wiedzę na temat tego, jakie kulki się sprawdzą.

Niekiedy karpia zanęcimy produktami o smaku zbliżonym do naturalnie występującego pokarmu. Możemy też trafić na oryginała, który zasmakuje w bardziej egzotycznym menu. Niezależnie od sytuacji, dobrze jest zaopatrzyć się w booster pozwalający zintensyfikować zapach zanęty. Często sprawdza się stosowanie wiosną mniejszych kulek, a jesienią większych. W wodach czystych i przejrzystych można używać kulek tonących. Natomiast, tam, gdzie jest duże zamulenie, a także bogactwo roślinności, lepiej jest wybrać kulki pływające.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl